Mosonmagyaróvári Strucc Futóklub SE

strucclogo

 2019.05.05.

gomb

   

egyszazalek

 

varoscimer

 

rsz greiner logo

Agrowirt Logo Color

 

virpay logo

 

6 mofem logo

 

smr

 

lajtamag 1

 

For top

 

pw logo

 

ufmlogo2

 

lajtaszig honlap

 

marathon dent

  

veritas

 

global europe

 

wb jpg

 

bauexpert

 

futura 

 

high5

 proba

 

superinfo

chicco

14_agnitiming_logo

 

 

2018.09.06.

A triatlonnak van egy negyedik "sportága", a frissítés. Most Dr. Farkas Imre foglalja össze az ezzel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. Az értekezés nem csak triatlonistáknak szól, futók is olvashatják!!!

A frissítés szerintem kétségen felül talán az egyik legfontosabb aspektusa a versenyre való felkészülésnek, annak ellenére, hogy a sportolók jelentős része tipikusan sokkal többet foglalkozik az edzésekkel, mint a frissítéssel. Hosszú órákat töltünk a medencében, a bringán, vagy a futópályán, azonban sokkal kevesebb időt fordítunk frissítésünk alapos megtervezésére. A frissítést sokan a 4. sportágnak tartják a triatlonban, szerintem nem véletlenül. A megfelelő frissítés lehet a döntő tényező egy jó eredménnyel teljesített verseny illetve a teljes kudarc között. Azok a sportolók, akik arra panaszkodnak, hogy a versenyük nem sikerült igazán, gyakran a nem megfelelő frissítésből fakadó problémákat sorolják fel: elfogyott az energia, dehidráltak lettek, vagy gyomor problémákkal küzdöttek. Túl sokat, vagy túl keveset ettek. Valami újat próbáltak ki, amit nem próbáltak ki edzésen. Ezért szeretném összefoglalni az alapokat, hogy valamilyen vezérfonalat adjak a kevésbé tapasztalt, illetve a már tapasztalt sportoló társaimnak, tőlük számítok egyéni véleményekre is.

Tervezés:

A frissítés a versenyre mindig egy kis tervezést igényel. Nagyon fontos előre tájékozódnunk, hogy milyen frissítés áll rendelkezésre az adott versenyen. Ez alapján meg lehet tervezni, hogy mik azok az ételek, illetve italok, amit felveszünk a pályán, illetve mi legyen az, amit magunkkal viszünk. Egy hosszabb versenyen nyilván nagyobb szénhidrát bevitellel kell számolnunk, mint rövid távon. Azoknál a versenyeknél, amelyek jellemzően 2 óránál tovább tartanak, már óránként kb. 60 gramm szénhidrát bevitelével kell számolnunk. Hiába viszünk be többet, abból nem származik többlet teljesítmény. A top versenyzőknek ennél többre lehet szüksége, nagy általánosságban azonban kijelenthető, hogy a legtöbb sportolónak a 60 gramm/óra bevitel optimális és elegendő. A szénhidrátot bevihetjük különböző módokon. Szelet, gél, ital, illetve ezek valamilyen keveréke, egyéni preferencia szerint.

2018.09.01.

A mozgás: az élet motorja, az egészségmegőrzés alapja, a közérzet támasza címmel, klubtagunk, Dr. Várallyay Zoltán tart előadást a III. Szigetközi Gyógynövénynapon Mosonmagyaróváron. 

Időpont: 2018.09.15. 11:30 szombat. Helyszín: Mosonmagyaróvár Lucsony u. 2. 

zoles1

2018.08.20.

A tavalyi első versennyel magasra tették a szervezők a lécet, amit idén tovább emeltek, és a Keszthely Triatlon után a 2. legjobb versennyé nőtte ki magát a rendezvény. Idén már két nap és két verseny volt a menü, szombaton rövidtáv (1500m úszás, 40km bringa, 10km futás), majd vasárnap középtáv (1900m-90km-21,1km). Tata ideális helyszín a triatlonnak, az Öreg-tó kíváló úszó lehetőség, a környékben lehet bringázni, a tó körül futás meg meseszép. Most is volt Struccos résztvevő a mezőnyben.

Szombaton Printz Ákos indult rövidtávon. Fél óra pancsolás után már hasított is bringán. Nagyon meleg volt, majd a bringa utolsó harmadán folytatódott a vizes buli egy nagy nyári zuhé formájában. A futásra abbamaradt az eső, de nagy élmény volt a meleg párás időben futni. Ákos remek egyéni csúcsot ment, először két és fél órán belül.

Vasárnap az Atik jöttek féltávon, Palkovits és Kelemen Ati, három héttel az ironman után ez azért nem olyan egyszerű feladat. A párából marad másnapra is, meg kaptunk hozzá még melegebb időt. Jó volt fürödni a tóban, de bringán már főtt a fejünk. A tavalyi vizszintes bringa idén 500m szintet tartalmazó dombos hepe-hupa lett, tovább nehezítve a dolgokat. Futáson három tókör volt a penzum a brutál melegben, sokan kidőltek, rogyadoztak a kánikulában, a 2. helyezett is az infúziós ágyon végezte a célban. Érdekeltek voltunk az eredményhírdetésen is, Palkovits Ati a kategória bronzérmét vehette át. Nagyon nívós lett a verseny, nagyon kitikkadtunk, de remekül éreztük magunkat, jó volt itt lenni.

tata3    tata2

tata4     tata5

2018.08.13.

Míg a Strucc futó csapat nyári álmát alussza, addig a triatlonos szekcióból szinte minden hétvégén versenyez valaki. Most Seiwerth Anna járt Bécsben egy olimpiai távú triatlon versenyen.

Minden évben igyekszem új versenyeket találni, hogy új pályákon tudjam magam kipróbálni, plusz az idén eddig sikerült mindig valamit elszúrni a versenyeken (rossz frissítés vagy defekt), tehát nagyon vágytam már egy olyan versenyre, aminek a végén maradéktalanul elégedett lehetek. Tegnap ez végre sikerült.

Szokásos érkezés-rajtcsomagátvétel-depózás után volt egy gyors eligazítás, aztán 9-kor rajtoltak a fiúk, lányok 5 perccel később. 3 kört úsztunk a gerasdorfi bányatóban, és azt láttam csak már az első kör közepétől, hogy folyamatosan úszom el a férfiak mellett, és egész jól is ment, mert a lányok közül 13.-nak jöttem ki a vízből. A depó pici volt, könnyen mozogtunk benne, bár magamhoz képest lassú voltam, persze a depóról sok magyar versenyen példát lehetne venni… (no Keszthely kivétel) A bringán nem tudom, mi történt, de amikor ránéztem néha a pulzus miatt az órámra, csak azt láttan, hogy a sebesség 31-33-36 km/h. Húha, ez nem lesz jó, mert elbringázom az elejét, és majd jól lelassulok, és a futáson meg majd vánszorgok (hozzáteszem az aszfalt minősége is segített sokat, hogy ilyen jól lehessen menni). De nem így lett, és a futáson is (4 kör) egyre gyorsultam. A második körön utolért egy lány, akit gondoltam, hogy egy korcsoportban lehet velem. Közben folyamatosan azon gondolkodtam, hogy ha ő esetleg dobogós, akkor nem szabad, hogy előttem menjen! Tartottam vele a tempót, amikor a 3. körben egyszer csak lelassított, és elhagytam, és utána már nem ért utol egészen a verseny végéig. Jól tettem, hogy nem álltam meg – még a frissítőpontnál sem, mert pont ez az egy perc kellett ahhoz, hogy a 2. helyet el tudjam érni a korcsoportomban. Összességében ez egy nagyon családias hangulatú, de elég profi szervezésű verseny, amit szívesen ajánlok mindenkinek.

Köszönöm az egyszemélyes support-teamnek és Kelatinak a szokásos frissítési tippekért, most végig betartottam és megérte.

gaserdorf2   gaserdorf1

2018.08.07.

Printz Ákos Bükfürdői pancsolása:

Idén 19.alkalommal került megrendezésre Bük-fürdőn a Halmay Úszó Kupa. A szervező a szombathelyi olimpiai baráti kör a hagyományokhoz híven, a 1904-es olimpiai győztes Halmay Zoltán győzelmének szentelve 50 yard-os úszóversenyt szervezett. A versenyen külön gyermek és felnőtt kategória volt, ahol a döntőbe kerüléshez a kicsit több mint 47 métert 3-4 szer kellett abszolválni. A résztvevők közül jelen volt a többszörös győztes szombathelyi gyorsúszó, illetve szép számmal képviselték magukat budapesti, szlovákiai úszók, amatőr sportolók illetve bátrabb strandolók. Gyermek kategóriában 3 fővel képviseltük a rokonságot és külön öröm volt számomra, hogy kisfiam is abszolválta élete első úszóversenyét. Mivel korábban már jártam ezen a versenyen tudtam, hogy itt a jó szerepléshez szó szerint gyorsnak kell lenni. Sikerült a selejtezőkön jó időt úsznom, így a döntőben várt rám az a feladat, hogy próbáljam megszorongatni a verseny 11-szeres győztesét. Végül a papírforma érvényesült és a győztes időtől elmaradva a 2.helyen sikerült célba érnem, biztató 28 mp-es időeredménnyel. Folytatás következik már a triatlon világában.

akosbuk1    akosbuk2

2018.07.30.

Az év leghosszabb napja, ez a verseny egyik fő szlogenje. Hát tényleg hosszú, egy ironman verseny soha sem lesz rövid és könnyű, ami a világelitnek is gyenge nyolc óráig tart. A három összetevőt külön-külön sem egyszerű teljesíteni, 3800m úszás, 180km kerékpár, 42km futás, egymásután pedig kimondottan embert próbáló teljesítmény. Ma Magyarországon kb. 3000 fős tábor mondhatja magát vasembernek.

Idén hat egyéni versenyzővel indultunk, Farkas Imre, Horváth Csaba, Horváth Levente, Kelemen Attila, Palkovits Attila és Szentesi Nándor, illetve Seiwerth Anna révén egy háromfős lány váltóban is érdekeltek voltunk. Újra Kaszón volt a táborhelyünk, innen ingáztunk mindenfelé.

Nem indult jól a reggel, dörgés, villámlás és eső ébresztett minket. Esőben depózni nem olyan nagy élmény, de akkor ez rendeltetett. A rajtnál nem esett, így 602 versenyző vetette magát a Gyékényesi bányató 24,4 fokos vizébe Vangelis zenéjére. A bringa elején újra kaptunk egykis égi áldást a nyakunkba, nem volt veszélytelen a kerékpár ezen része a vizes, sokszor sáros úton. Az első kör végére, mire Nagyatádra értünk egész jól elkezdett felszáradni az aszfalt, de ekkor még borús volt az égbolt. Aztán jött a rémálom, elkezdett sütni a nap. Meleg, párás idő nagyon amortizálta a mezőnyt. A futásra elérte a hőmérő higanyszála a 30 fokot, a Rinya patak feletti hídon megint olvadozott az aszfalt. Egy ilyen verseny mindig küzdős, mi is dacoltunk az időjárással, de alapvetően saját magunkkal, a vége felé már csak célkapu elérése tartja a lelket a versenyzőkben.

Igazán a most debütáló Horváth Csabiért szorított a csapat. Azt azért nem mernénk leírni, hogy agyon edzette magát, de készült, amennyire tudott. A péntek esti utolsó fejtágító hasznosnak bizonyult, mert másnap megvalósította a hibátlan versenyt fogalmát, tökéletesen kontrolállta az eseményeket, az odavitt edzettségi állapotból kihozta a maximumot, és ezzel a gyarapította a Strucc Futóklub ironmanjeinek, nem kicsi számát. Sajnos Nándinak nem sikerült a célba érés, de csapat többi tagja, okos versenyzéssel biztosan gyűjtötte be az újabb finisher érmét. A csajok is remekül mentek, simán behúzták 11 óra alá a váltó idejét, nagyon ügyesek voltak. Másnap az eredményhirdetés után nagy örömmel indultunk haza egy fantasztikus hétvége után.

 nagy4  

nagy1     nagy3

 

2018.07.24.

Az idei volt a 7. körfutóverseny Rábapatonán, amin Strucc Futóklubot Vincze Csabi képviselte:

A futók 3 táv közül választhattak: 2 km, 8 km és 16 km, de a szervezők gondoltak a legkisebbekre is a 400 méteres ovis futással. Családostól érkeztem a versenyre, így a 400 méteres ovis futásnál is érdekeltek voltunk, ezért már korán, 8 órakor a helyszínre érkeztünk. Már ekkor 20 fok körüli napos meleg idő volt. Mivel a 16 km-es táv rajtja csak 10 órakor kezdődött, így bőven maradt időm rákészülni a versenyre és valahogy bevonzani néhány felhőt, sajnos az utóbbi nem igazán sikerült. A rajtra már 25-30 fok lett a hőmérséklet, felhőnek nyomát sem lehetett látni, ennek nem igazán örültem, mert nagyon nem bírom az ilyen időjárási körülményeket.

16 km-en 2 kört  kellett megtennem a 8 km-es pályán, aminek az első része kb. 2,5 km földúton illetve a kavicsos töltésen zajlott. Az első körben szinte végig egyedül futottam, mert nagyon gyorsan szétszakadt a nem túl nagy létszámú, viszont nagyon erős mezőny. Az elől haladóktól nagyon leszakadtam de hátra sem nagyon kellett figyelnem, így nyugodtan futhattam az előre eltervezett tempómat (4:20 – 4:25 közti ezrek).  Az első 8 km-en csak a biztonságra koncentráltam, figyelve a pulzusra is, valamint a frissítésekre. A szervezőktől nagyon jó ötlet volt, hogy a körön belül 2 helyre is helyeztek ki frissítőpontot. Féltávnál a 7. helyen álltam kb. 1 perces hátrányban a közvetlen előttem lévő két futótól és kb. 400-500 méteres előnyben az utánam haladókkal szemben. A 2. kör megkezdése előtt gyorsan frissítettem és már haladtam is tovább. A második féltávra egy célom maradt: közelebb kerülni az előttem lévőkhöz, így 9. km-től növelni kezdtem a tempót, itt már nem néztem semmit csak futottam olyan gyorsan, amennyire csak tudtam. Számomra is kellemes meglepetés volt, hogy milyen jól bírom a melegben is a 4:10-4:15 perces ezreket. A hajrában még 2 pozíciót is sikerült javítanom, így végül 1:07:30-as idővel (egyéni csúcs körüli) az abszolút 5., kategória 2. helyre futottam be. A verseny után több bográcsos étel közül is lehetett választani, a választásom a babgulyásra esett, ami olyan volt mint az egész szervezés és hangulat: Kitűnő! Ide legközelebb is szívesen visszatérek (remélhetőleg sok Struccos futóval együtt) és csak gratulálni tudok a verseny szervezőinek a fantasztikus versenyükhöz.

patona1      patona2

2018.07.19.

Egy igazi klasszikus. Az Ultrabalaton szervezői szokták mondani, azért futjuk körbe, mert ott van. Az úszók szlogenje hasonló, azért ússzuk át, mert ott van. Két halasztás után, idén 36. alkalommal került megrendezésre. Ez sokkal inkább egy tömegsport rendezvény, mint verseny, de van időmérés, illetve rangsorolva vannak az eredmények. Idén az időjárási körülmények, 23 fokos víz és az erős szél sokaknak elvette a kedvét az úszástól. A nagy hullámoknak csak 7309 induló gyürkőzött neki, ebből is közel kétszázan nem értek át Révfülöpről Balatonboglárra. Bizony az 5200 méteres táv nem rövid, valamennyi úszótudás és úszóedzés azért nem árt az indulóknak. Az átlag úszóidő 2:45-50 között szokott lenni, idén a nehéz körülmények miatt ez 3 óra fölé emelkedett. Bár a Strucc nem igazán vízi madár, de 4 klubtagunk is legyűrte a könnyűnek tűnő, de messze nem annyira egyszerű feladatot. Jövő hét végén egy hasonló klasszikus jön Nagyatádon.

szentesi758     kelemen759

horvath1173     bogi3014   

2018.07.15.

Az UTT-111 az Ultrabalaton kistesója, Struccok még nem képviseltették magukat itt. Idén Seiwerth Anna szervezett egy csajos bulit a versenyre:

Két barátnőmmel beneveztünk az Ultra Tisza-tó-ra, ami nagyon jó bulinak ígérkezett, mert a tavalyi UB életem eddigi legjobb futóélménye. A szervezők ugyanolyan jó munkát végeztek, a szisztéma is ismerős volt már tavaly után: szakaszokra osztottuk a 111 km-t: Anna 43,3 km, Kata 31,8 km és Zsófi 35,9 km. Összesen 4x futott mindenki, minden futásunk között volt 1-2 óra pihenő, de ez pont arra kellett, hogy az egyik váltópontról a másikhoz átérjünk. 07:50-kor rajtoltam, akkor még frissen, de iszonyú meleg volt a reggeli órákban is, és az első 3 km-en már azon gondolkodtam, hogy még van 11 km ebből a szakaszból és plusz három szakasz, 9-9-10,9 km... és akkor sokáig azon töprengtem, hogy normálisak vagyunk-e, hogy ilyen melegben, egy árnyék nélküli töltésen futunk 111 km-t összesen hárman. Aztán valahogy jött a váltópont, a chipet odaadtam Zsófinak, beszálltunk az autóba és mentünk is tovább…. és végig ebben a rendszerben telt el a nap, összesen 11 óra 22percen keresztül.  
Az elején nagyon üres volt a pálya, hiszen öt percenként rajtoltak a csapatok, de aztán a délutánra szépen megteltek a váltópontok és a pályán is több futó küzdött az elemekkel. Ennek ellenére végig furcsa, magányos futásaink voltak, síkon, tűző napsütésben, így sok időnk volt ‘magunkkal lenni’ és gyönyörködni a Tisza-tóban. Ez a futás nem csak fizikailag, hanem mentálisan is igazán kivett mindhármunkból, az utolsó szakaszokon a lassuló tempónk is jelezte, hogy ez egy kemény nap volt. A befutóra odaértünk mindhárman, így együtt tudtunk lezárni az elején teljesíthetetlennek gondolt távot. 
Büszke vagyok a Lányokra, és köszönöm, hogy egymást támogatva 5. helyezést értünk el a 14 3 fős női csapatból. #sohatöbbetjövőre :) 
(Kelatinak külön köszönet a frissítési tippekért, anélkül nem biztos, hogy így bírtam volna)

utt01      utt02

2018.07.09.

A magyar triatlonsport legendás versenyét rendezték a hétvégén a 34. Vasi Vasembert, most is Struccokkal, ami idén újra rövidtávú OB is volt (1,5km úszás, 38km bringa, 10km futás). Szerencsére a hőség a tavalyihoz képest nem volt nagy, viszont a szél nem kímélt minket. Már depózáskor mozgatta szépen a bicikliket, és a tó felszíne sem volt sima, tehát a természet elemeivel is újfent meg kellett küzdenünk a verseny során. De a triathlon már csak ilyen. Seiwerth Annának nem volt zökkenőmentes a versenye:

A szokásos 2 körös úszás és a depózás után (szinte) mindegyikünk elindult a 40 km-es bringakörre. A triatlonosoknak 2 rémálma van verseny közben: a rossz frissítés (problémák a hassal) és a defekt. Nem tudom, hogyan sikerült összeszedni, de ahogy kigurultam a depóból, egy teljesen lapos első kerékre sikerült szert tennem, amit ott egyből megjavítottam, de kaptam azért segítséget is. Innen lelkileg visszajönni és felpörögni a maradék 2-2,5 órára már annyira nem volt könnyű. A fiúk már javában tekertek, amikor a lányok kijöttek a vízből (mert előttünk rajtoltak fel órával), de a defekt miatt a jó úszás ellenére is mindenki elhúzott előttem, tehát 40 km-t  magányosan szembeszéllel küzdöttem végig, attól rettegve, hogy ismét defektet kapok. Mire beértem a bringáról, Palkovits mester épp célbaért, amikor elkezdtem a 4x2,5 km-es futást, és a többiek is az utolsó körüket fejezték be. Szinte teljesen üres pályán futottam az utolsó egy órát, ami nagyon lassan ment, mert ennél sokkal jobban szoktam futni, és emiatt egy kicsit szomorú is vagyok, de a lényeg, hogy nem álltam meg, beértem és nem adtam fel. A fiúk csodálatos időt mentek mindannyian, újabb edzőverseny épült be izmainkba. Folyt köv :) 

vasi1     vasi2

 

futonaptar BSI mozdulj velunk exterememan keszthely triatlon  kartyalogo

Spuri futobolt logo 500x500