egyszazalek

 

8061 MVPH Mosonmagyarovar Megerint atlatszo

 

motherson 3

 

nolato

 

Amonstone hzak log

 

pannowork uj

 

lajtaszig honlap 

teka uj

 

lajtamag 1

 

fortop kicsi

 

ufmlogo2

 

chio

mofem kicsi

 

wb jpg  

 

high5

 proba

 

superinfo

 

14_agnitiming_logo

 

 

2018.10.08.

Bögi Ati a Budapest Maraton 30 kilis távján:

Közel 20 félmaratonnal a hátam mögött már régóta érlelődött bennem a gondolat hogy egy távval feljebb lépjek és kipróbáljam magam egy hosszabb távon is. A maratont még soknak tartom vagy legalább is arra másképpen kell készülni, de úgy gondoltam a 30 km még beleférhet. Soha életemben nem futottam még 21-km-nél többet se edzésen se versenyen, de úgy éreztem talán egy hűvösebb időben menni fog. A maratonistáktól azt hallottam, hogy a neheze 30 km után jön, én elsőre kipróbálom, mit érzek, míg eljutok addig. Különösebb időcélom nem volt, mert semmilyen tapasztalatom nem volt ezen a távon.

real30

Úgy gondoltam mindenképpen egyéni csúcs lesz, ha célba érek, teher nincs rajtam, nem veszthetek semmit! A Győr-Lipót-on nekem túl meleg az idő, de gondoltam a SPAR Maraton alatt megrendezett 30 km-es betétszámon majd hűvösebb idő lesz. Na de ez csak részben lett igaz.

Ezt a versenyt úgy rendezik meg, hogy a maratoni táv 12. km-nél ugyanolyan rajtzónákat állítanak fel, mint a startnál és akkor lehet becsatlakozni a nagy mezőnybe, amikor nagyjából a futók azon része ér oda, akik hasonló tempót futnak. A rajtcsomagot csak a versenyközpontban lehet felvenni és az odajutást mindenkinek magának kell megoldani. A rendezők mondják be, hogy melyik zóna mikor indulhat. Onnantól együtt futnak a 30 km-esek a maratoni csapattal. Van öltöző, WC és a csomagot innen visszaszállítják a célban elhelyezett csomagmegőrzőbe. Szóval jól ki van találva minden. Én a 4-es zónából indultam kb. 10 órakor a 9 órás rajtolók közé. Az idő melegebb volt az évszakhoz képest, mert már ekkor 16-17 fok lehetett.

Az volt a tervem hogy 21 km-ig megyek abban a tempóban, ahogy szoktam és onnan egy fokozatosan lassuló tempóval érek be a célba. Ezt sikerült is tartani. 1:55-el hagytam el a Margit-szigeten a 33 km-es táblát. Kb. a 26 km-emnél azért végigsétáltam a frissítőzónát, mert akkor már éreztem, hogy fáradok. Az utolsó frissítőn is ittam még egy pohár vizet, mert akkor már folyamatosan szomjas voltam. Ebben az is közre játszott, hogy az addig szerencsére csak bujkáló nap kisütött és 22 fokra melegedett az idő, ami szerintem októberben nem normális. Az utolsó km már nagyon hosszúnak tűnt, féltem, hogy begörcsöl valamelyik lábam. Jó volt, hogy már láttam a célt és nagyon sokan biztatták a futókat kiabálással, tapssal, zenével. 2:55-el haladtam át a célvonalon, aminek nagyon örültem. Ez azt jelentette, hogy még 30 km-re sem lassultam 6:00 perc/km fölé. Tanulság hogy már erre a távra is kell egy kicsit készülni, hogy a vége se legyen ennyire kiélezve! Csak javasolni tudom mindenkinek ezt a távot, aki a közeljövőben maratoni futást tervez, hogy egy kis tapasztalatot szerezzen versenykörülmények között is.

 

futonaptar BSI mozdulj velunk exterememan keszthely triatlon  kartyalogo

Spuri futobolt logo 500x500