egyszazalek

 

8061 MVPH Mosonmagyarovar Megerint atlatszo

 

motherson 3

 

nolato

 

Amonstone hzak log

 

pannowork uj

 

lajtaszig honlap 

teka uj

 

lajtamag 1

 

fortop kicsi

 

ufmlogo2

 

chio

mofem kicsi

 

wb jpg  

 

high5

 proba

 

superinfo

 

14_agnitiming_logo

 

 

2015. 10.05.

46. Takács László 2:56:10 PB
59. Domonkos Péter 2:58:53  
208. Kelemen István 3:21:18 PB
289. Csapó András 3:29:16 PB

 

kassa106

Beszámolók:

Takács Laci klubelnök beszámolója:

Európa legnagyobb múltú maratoniján idén négyen indultunk a Strucc Futóklubból. Tavaly ketten már teszteltük a versenyt, akkor nagy élmény volt. Bíztam benne, hogy idén sem lesz másképp! Utólag megerősítem, hogy másodszorra is jól döntöttünk! Szombaton este érkeztünk, rajtcsomagfelvétel, tésztaparti, alig kellett várakozni. A szállás egyszerű volt, de olcsó, a célnak megfelelő.

Vasárnap a reggeli menetrendhez igazodva összekészülődtünk, tudtuk hol lehet a versenyhez közel parkolni úgy, hogy az útlezárások miatt ki is lehessen jönni. Reggelre nem hűlt le a levegő, bejött a kb. 14 C°-os előrejelzés napsütéssel a 9 órás rajt időpontjára. Tartottunk tőle, hogy az időjárás melegebb lesz az optimálisnál. A szűk rajthely ellenére könnyen be lehetett sorolni az „A” zónába, egészen a mezőny elejéig. Így közelről is láttuk a 8-10 kenyai futót (sajnos csak a rajtig).

Az első két kilométer szinte egyenesen vezet át a gyönyörű belvároson, amit visszafelé is megcsodálhatunk a sétány másik oldaláról. Ezt a versenyt a közönség teszi fantasztikussá, mert ide nem bámészkodni, hanem szurkolni jönnek ki az emberek 1924 óta minden évben, a nagymamától a kisgyerekig rengetegen. Órákon keresztül fáradhatatlanul tapsolnak és buzdítanak mindenkit, aki elfut előttük. A pálya szinte minden szakaszára jut közönség, de a célegyenesben, azon a bizonyos két kilométeren a szurkoló tömeg sorfala között még a legfáradtabb futók is lendületet kapnak. Közben szólnak a harangok és a zene, ez a nap Kassán igazi ünnep! A pálya viszonylag gyors, kevés az emelkedő és nincsenek éles kanyarok. A betétszámokkal együtt idén közel tizenegy ezren neveztek valamelyik távra, ebből az egyéni maratonon kb. 1400-an indoltak.

A klasszikus távon indulóknak két kört kellett teljesíteni, a félmaratonistákkal együtt rajtolva. Lélektanilag nem könnyű belekezdeni a második 21 kilométerbe, mikor a mezőny kétharmada kiáll a feles befutónál, érezhető űrt hagyva a pályán. Erre már előre készültem, szerencsére volt néhány futó, akivel tudtam bolyozni a forduló után. Gyorsabban telnek a kilométerek, ha nézem az embereket, visszaintegetek, ettől ők még lelkesebbek. Ez a technika még elmegy harminc egynéhány kilométerig, de utána már nem marad ilyesmire erő. Az első húszas szinte másodpercre úgy ment, ahogy terveztem, 4:07,5 kilométerátlaggal. A következő tízes is rendben volt 4:10-es átlaggal, de 36 km-nél már fogytán volt az erő, nem tudtam tartani az iramot a mellettem futóval. A végére már viszonylag meleg volt, talán több vizet kellett volna inni az ISO helyett. Az utolsó 12 km már csak 4:16-os átlaggal ment, de ez akár annak is betudható, hogy erre a távra idén alig készültem. A 2:56:10-es egyéni csúcsot jelentő végeredménnyel teljesen elégedett vagyok! Strucc eredmények: 

Csapó Andris beszámolója a 92. Kassa Maratonról

Nagy várakozással készültem erre a versenyre, sok pozitív véleményt halottam róla. Eddig csak BSI rendezvényeken futottam maratont (4x Budapest és 1x Balatonfüred), ami megbízható minőséget jelent: elegendő frissítés, gördülékeny rajtszámfelvétel, elegendő információ, magyar nyelvű tájékoztatás, precíz iramfutók stb. A verseny honlapján szlovák nyelven lehet tájékozódni (annak aki érti:), angol nyelven már kevesebb információhoz juthatunk. Az viszont egyértelmű volt a fotók alapján, hogy nagy hagyományokkal rendelkező versenyről és jól futható pályáról van szó, mivel kenyai maratonisták is vannak a meghívottak között. Én is bíztam a gyors pályában (sík domborzat, enyhe emelkedőkkel, két körben) és az októberi őszi időjárásban.

A meteorológia napos időt jelzett, délutánra 25°C-os hőmérséklettel. Ez soknak tűnik, de a versenyen mégis szerencsénk volt, mivel többnyire felhők takarták a napot. Frissíteni így is kellett, de a frissítő pontok jókor voltak, jó helyen. Számomra újdonság volt, hogy a vizet ill. iso italt nemcsak pohárban adták, hanem 2 dl-es palackban is, ami nagyon kényelmes volt. (nem lötyögött ki és könnyebb volt inni belőle) A tervem nagyon egyszerű volt, követni a 3:30-as iramfutókat., ami 4:59-es tempót jelent kilométerenként. Már az első kilométerjelző lufi előtt csatlakoztam a bolyhoz, ami a táv előrehaladtával egyre kisebb lett. Sőt! A 3:30-as iramfutók rossz napot fogtak ki, mivel már féltávnál is lassabbak voltak egy perccel a tervezettnél. Szerencsére időben észrevettem, hogy gyorsítani kell az iramon, mert ezt a hátrányt már nagyon nehéz ledolgozni 2 óra futás után.

Szerencsére bevált a taktika. Egyedül maradtam, de belőttem magamnak egy utazó sebességet, egyenletes tempóval haladtam a cél felé. A hőmérséklet egyre magasabb lett, de a közönség mindig átlendített a nehézségeken. A második kör két perccel lett gyorsabb mint az első, a két félmaratoni idő 1:45:38 ill. 1:43:38. 40 km után, pont amikor már a legnagyobb kísértés lett volna a lassításra, akkor futottam a leggyorsabb ezreket. (4:35)

Bár a lelkes közönség miatt ezen a szakaszon mindenki új erőre kap. Szurkolók sorfala, zene, felfokozott hangulat jellemzi a befutót. A célban pedig jóleső érzés és szép befutóérem várt bennünket. Számomra végre egy jól kivitelezett maraton volt, holtpont nélkül, egyenletes sebességgel. Most még ez időjárás sem hátráltatott, ami azért nagy dolog, mert egy egész éves felkészülést tud elrontani az extrém időjárás. (túl meleg vagy esős, szeles idő)

A jubileumi 100. Kassa Maratont már most beírtuk a versenynaptárba, de valószínűleg nem várunk 8 évet a visszatérésre:)  

kassaandras5

2015.10.07.

Kelemen Pisti beszámolója a Kassa Maratonról:

Európa legrégebbi maratoniján jártunk

Négy egymást követő Budapest Maraton után, úgy gondoltam ki kellene próbálni egy új helyszínt, ahol őszi maratonit lehet futni. A választás a 92. Kassa Maratonra esett, amit 1924 óta rendeznek meg minden évben. Ketten a futóklubból (Takács Laci és Domonkos Petya) tavaly már futottak itt, és nagyon jó élményekkel tértek haza. Idén még ketten (Csapó Andrással) csatlakoztunk hozzájuk. Így négyen indultunk útnak szombat délután, és kíváncsian vártam milyen is lesz a verseny. Odaérve a regisztráció és rajtszám átvétel után már látszódott, hogy minden nagyon jól szervezett. Másnap reggel a versenyközpont melletti uszodában kijelölt ruhatárban menetkész állapotba helyeztük magunkat, aztán egy kis bemelegítés után irány a rajtzóna. Rövid ünnepélyes megnyitó után 9 órakor elrajtoltunk. A pálya vonalvezetése nagyon jó, nincsenek meredek emelkedők, és nincsenek visszafordítók sem. A frissítés kiváló, több helyen műanyag palackos, így könnyebb meginni futás közben.

De amitől ez a verseny különleges, azt a majd százéves múltban kell keresni. Ez pedig nem más mint a közönség, akiknek ez egy ünnepnap. Végig a pályán zsúfolt tömeg, és mindenki szurkol. Minden futót megtapsolnak, hangosan kiabálva buzdítanak, a gyerekek mindenkivel pacsiznak. Az utolsó két kilométeren ami Kassa történelmi belvárosa, ez csak fokozódik, így adva egy kis plusz energiát a futóknak. A pálya két körös, kétszer 21,1 km-t kell teljesíteni. De mivel itt a mezőny kétharmada félmaratont fut, így az első körben arra kellett figyelnem, hogy ne fussam el az elejét, hiszen a tömeg visz magával. Ez első kör 1:38 lett, a második körre 1:42-es félmaratont terveztem.  A második körben azonban a félmaratonisták kiszállásával jóval kevesebben lettünk, és azt vettem észre hogy a szél is fúj. A tervezettnél egy perccel lassabb lett a második kör, de így is 3:21:18-as idővel új egyéni csúcsot futottam, aminek nagyon örültem.

A verseny után kiváló zuhanyzási lehetőséget és öltözőt kínál az uszoda, ezt igénybe is vettük. Hazafelé sokat beszélgettünk még a versenyről, és egy dologban biztosak voltunk. Ide visszatérünk még maratonit futni.

kassapisti

 

futonaptar BSI mozdulj velunk exterememan keszthely triatlon  kartyalogo

Spuri futobolt logo 500x500